omtale av bøker: terningkast og stjerner

Hei, i det siste har ejg tenkt på at jeg kanskje skulle lage et innlegg om å gi terningkast og stjerner til bøker vi har lest. Jeg vil bare seie nå i begynnelsen at det er ganske subjektivt og mykje hvorfor jeg ikke gir terningkast til bøkene jeg leser.

Personlig synes jeg det beste, for meg i alle fall, er å skrive hva jeg synes i ord og la den som leser omtalene mine se det gjennom det jeg skriver og ikke gjennom et tall eller noen stjerner på slutten. I mine omtaler liker jeg å uttrykke meg ved å skrive! Og helt ærlig, når jeg leser andre sine bokomtaler er stjernene/terningkastet i slutten bare et tall jeg ikke pleier å bry meg så mye om. Jeg leser grundig gjennom handlingreferatet, tankene rundt boka og meningene til den som skriver omtalen. Det avgjørende for meg, er det lesaeen har skrevet om boka og ikkj terningkastet på slutten.

Det gir det mye mer dybde. og vi kan se hva var bra, hva var dårlig. Hvordan var språket, hvordan var plottet, var det noe som kunne ha blitt endra, eller var alt i boka perfekt. Terningkastet sier at slik var hele boka. Jeg er ikke ute etter bare hele boka, men også visse deler.

Jeg rakker ikke ned på de som gir terningkast eller stjerner, og jeg forstår at det er greit med en slik oppsummering til slutt. For meg, når jeg skriver mine egne omtaler, blir det likevel feil, og jeg føler meg ikke komfortabel med å gjøre det i et innlegg. Jeg kjenner også en voksende irritasjon når eg leser anmeldelser i filmer der de gir et terningkast, men teksten sier noe annet. Det er ofte det skjer, men av og til. Bokbloggere synes jeg treffer mer presis når de gir terningkast, og dette er ikke noen oppfordring til å slutte. Det er egentlig bare min forklaring på hvorfor jeg ikke gjør det.

Hva tenker du om dette?

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s